Порушення вимог безпеки під час використання газу в побуті – смертельно небезпечно!

27 березня 2018

Питання попередження нещасних випадків та аварійних ситуацій при використанні газу в побуті є одним із пріоритетних в діяльності фахівців Головного управління Держпраці у Дніпропетровській області.

Адже статистика нещасних випадків у регіонах України свідчить, що саме недотримання споживачами вимог безпеки під час експлуатації газових приладів, самовільне їх встановлення та підключення, незадовільний стан димових і вентиляційних каналів, несвоєчасне та не в повному обсязі виконання робіт з технічного обслуговування разом з відсутністю належного контролю і є головними причинами аварій та смертності.

Проведений аналіз травматизму при використанні газу у побуті показує, що щороку з початку опалювального сезону кількість таких випадків по Дніпропетровській області збільшується:

Показники 2015 2016 2017
1 Кількість нещасних випадків 3 7 8
2 Кількість постраждалих при  нещасних випадках 5 14 15
2.1 у т.ч. зі смертельним наслідком 5 7 8

На виконання листа  Головного управління Держпраці у Дніпропетровській області стосовно негативної тенденції з травмування громадян при використанні газу у побуті, органами місцевого самоврядування області розпочато проведення засідань районних та міських комісій з питань техногенно-екологічної безпеки  та надзвичайних ситуацій.

Засідання вищезазначених комісій проведені у м. Кривий Ріг та м. Кам’янське. На засіданнях міських комісій розглянуті питання щодо організації ремонту та технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання в умовах змін  вимог законодавства України, якими регламентовано проведення цих робіт.

Рішеннями міських комісій було доручено:
Керівникам житлових будинків та кооперативів, об’єднанням співвласників багатоквартирних будинків:

•    забезпечити укладення відповідних договорів на технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання, згідно вимог  чинного законодавства України;
•    організувати належне утримання димових та вентиляційних каналів багатоповерхових житлових будинків, проведення своєчасних перевірок, прочищення і ремонт.
Газорозподільчим підприємствам:
•    забезпечити безаварійне і безперебійне газопостачання всіх споживачів міст природнім газом;
•    продовжити проведення роз’яснювальної роботи серед населення міст щодо дотримання правил користування газовим обладнанням, дотримання вимог безпеки під час використання газу в побуті, в тому числі з мешканцями  приватного сектору, використовуючи засоби масової інформації і наочні агітації (листівки, брошури тощо);
•    встановити контроль щодо укладання договорів на технічне обслуговування внутрішньо будинкових систем газопостачання.

Інформаційно

При користуванні опалювальними газовими приладами дотримуйтесь таких основних вимог:
•    користуйтеся послугами виключно спеціалізованих підприємств, що мають відповідні Дозволи на виконання робіт з монтажу та проектування газового обладнання;
•    категорично забороняється самовільне встановлення, заміна або переміщення газових приладів;
•    забезпечте надійну вентиляцію та постійне провітрювання приміщення;
•    при відсутності чи слабій тязі не користуйтесь газовими приладами (подальше користування газом можливо тільки після перевірки і очистки димоходів та вентиляційних каналів відповідними службами);
•    не дозволяється встановлювати в приміщенні, де є газові прилади з відведенням продуктів згоряння в димові канали, примусову витяжну вентиляцію;
•    не користуйтеся газовими приладами при несправній автоматиці безпеки;
•    не використовуйте приміщення, де встановлено газові прилади для сну та відпочинку;
•    не використовуйте газові плити для обігріву приміщення;
•    перекривайте крани після користування газовими приладами;
•    під час використання газових приладів категорично забороняється залишати їх ввімкненими без нагляду. Якщо ви відчули запах газу терміново припиніть користування газовими приладами, перекрийте крани до газових приладів, відчиніть вікна, кватирки для провітрювання приміщення, терміново викличте аварійну газову службу за телефоном 104.

Пам’ятайте! Нехтування правилами безпеки під час використання газу в побуті – смертельно небезпечно!