Попередження виробничого травматизму, безпечні умови праці та легалізація трудових відносин – головна тема щорічного семінару для керівників підприємств хлібопекарської, переробної та елеваторної промисловості Дніпропетровщини

06 червня 2018

Минулого тижня за участі фахівців Головного управління Держпраці у Дніпропетровській області відбувся семінар-навчання керівників підприємств хлібопекарської, переробної та елеваторної промисловості Дніпропетровської області.

Слід відмітити, що даний захід, організований за ініціативи Головного управління Держпраці у Дніпропетровській області, є одним з головних масштабних семінарів, який проводиться щорічно за підтримки Всеукраїнської профспілки працівників харчової, переробної промисловості та суміжних галузей задля вирішення невідкладних питань в сфері трудового законодавства, охорони праці та, загалом, налагодження конструктивного діалогу з роботодавцями. Цього року семінар зібрав більш ніж 60 перших керівників підприємств елеваторної, переробної та хлібопекарської промисловості області, а також, їх заступників, інженерів з охорони праці та бухгалтерів.

Щоб максимально охопити всі питання діяльності даних підприємств та відповісти на запитання їх керівників, до участі у семінарі-навчанні організаторами були також залучені представники Головного управління Пенсійного фонду України у Дніпропетровській області, Управління виконавчої дирекції фонду соціального страхування України у Дніпропетровській області, Управління фіто-санітарної безпеки та Управління захисту споживачів Держпродспоживслужби, Управління ДСНС України у Дніпропетровській області з реагування на надзвичайні ситуації, Галузевої організації роботодавців.

Як зазначив начальник Головного управління Держпраці у Дніпропетровській області Владислав Снісар: «Попередження травматизму на виробництві, покращення умов праці, дотримання вимог законодавства про працю, зокрема, дотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці, своєчасності виплати заробітної плати, належне оформлення трудових відносин – цих критерії повинен дотримуватись кожен роботодавець у своїй господарській діяльності». Та додав: «Як показує практика, основними причинами, які сприяють настанню нещасного випадку є організаційні причини, тому, необхідно належним чином організовувати роботу служб охорони праці на підприємствах, проводити роз’яснювальну роботу з працівниками. Держпраці підтримує позицію щодо регулювання трудових відносин без застосування штрафів, проте заходи контролю й надалі будуть здійснюватися, а відносно недобросовісних роботодавців будуть застосовуватися дані методи впливу».

Присутні обговорили оптимальні способи взаємодії, комунікації та обміну інформацією між органами виконавчої влади та бізнесом.

Заступник начальника Головного управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області Олена Щирба закликала виводити підприємницьку діяльність з тіні, легально сплачувати заробітну плату у розмірах не нижчих за мінімальні гарантії, встановлені державою, та не позбавляти людей їх законного права на пенсійне забезпечення. За даними реєстру застрахованих осіб загальна кількість застрахованих осіб по області – 1 млн 219,6 тис. осіб, з них – найманих працівників 1 млн 6,9 тис. осіб; розмір середньої заробітної плати – 8387 грн (Держкомстат); з початку року легалізовано 2,4 тис. робочих місць, додатково надійшло 715,6 тис. грн єдиного внеску.

В вирішенні поставлених задач, щодо захисту трудових прав працівників та їх прав на належні умови праці необхідна тісна взаємодія органів влади з соціальними партнерами. Голова Всеукраїнської профспілки, Дніпропетровської облпрофорганізації працівників харчової, переробної промисловості та суміжних галузей Анатолій Білик звернув увагу, що «основним завданням профспілки є консолідація зусиль і скоординованих дій органів влади, роботодавців і профспілкових організацій підприємств, на основі соціального партнерства і діалогу для забезпечення зростання економіки підприємств харчової і переробної промисловості, підвищення заробітної плати працюючих, розв’язання невідкладних проблем у соціально-трудовій сфері».

Погодився з партнерами і начальник управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування Борис Мазур і зазначив «основна наша задача – це забезпечити  належні умови праці та гідний рівень заробітної плати».

Увага присутніх була зосереджена на питаннях стосовно дотримання законодавства про працю на підприємствах області, в тому числі у частині оформлення трудових відносин, дотримання строків виплати заробітної плати, мінімальних гарантій в оплаті праці, праці неповнолітніх, військовослужбовців.

Заступник начальника управління з питань праці Головного управління Держпраці у Дніпропетровській області Олександр Волчков розповів, що з початку 2018 року державними інспекторами праці проведено 272 перевірки та  інспекційних відвідувань з питань додержання законодавства про працю на 260 підприємствах, установах,  організаціях та виявлено більш ніж 800 порушень законодавства про працю.

На постійному контролі Управління з питань праці знаходиться питання легалізації найманої праці у області вцілому. Було здійснено 53 інспекційних відвідування  з питань виявлення працівників без належного оформлення. За результатами інспекційних відвідувань виявлено порушення в частині оформлення трудових відносин стосовно 117 працівників: 29 працівників працювали без оформлення трудового договору, 88 працівників виконували роботу на підставі цивільних договорів, які мають ознаки трудового. Крім того, із 162 працівниками було укладено трудові договори, але вони були допущені до роботи без повідомлення органів ДФС.

«Як раніше зазначалось, фахівці Держпраці не мають на меті застосовувати штрафні санкції без обґрунтованої на то причини, з цією метою фахівцями Головного управління проводиться інформаційно-роз’яснювальна робота, щоб попередити дані порушення, але ж, кожен роботодавець повинен усвідомлювати свою відповідальність за не дотримання норм трудового законодавства. Адже, за фактичний допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору на суб’єкта господарювання може бути накладено штрафні санкції, передбачені абзацом 2 ч. 2 ст. 265 Кодексу законів про працю України, у розмірі 30 мінімальних заробітних плат (111 тис. 690 гривень) за кожного неоформленого працівника». – сказав Олександр Волчков.

В ході спілкування, у роботодавців виникали ряд практичних питань щодо порядку звільнення за прогул, відповідальності за відсутність колективних договорів, зв’язок між тарифікацією, розрядністю та професійними стандартами, переведення і переміщення працівників, праця та захист трудових прав військовослужбовців.

Що стосовно останнього – захисту соціальних і трудових прав військовослужбовців, фахівець звернув особливу увагу, що Закон України «Про військовий обов’язок і військову службу» є спеціальним в частині регулювання гарантій і пільг для громадян України, призваних на строкову військову службу. Частиною 2 статті 39 вищевказаного Закону передбачається, що між працівником, призваним на строкову військову службу та роботодавцем зберігаються трудові відносини, а працівник лише увільняється від виконання посадових обов’язків із збереженням середнього заробітку.

На семінарі також були обговорені питання дотримання правил охорони праці в використанні газового обладнання, порядок проходження медичних оглядів та атестація робочих місць, галузеві Угоди та колективні договори.

Провідні підприємства галузі поділилися досвідом роботи щодо впровадження європейських стандартів охорони праці в своїй господарській діяльності.

На завершення зустрічі, начальник Головного управління Держпраці у Дніпропетровській області Владислав Снісар разом з Головою Всеукраїнської профспілки, Дніпропетровської облпрофорганізації працівників харчової, переробної промисловості та суміжних галузей Анатолієм Біликом відзначили дипломами кращі підприємства з охорони праці: ТОВ «Дніпромлин», ТОВ «Інбел», Новомосковська філія ПрАТ «Оріль-Лідер», ТОВ «Славгород-Агро».

Також дипломами відзначені підприємства, які є кращими соціальними партнерами Галузі: ТОВ «Агрофірма ім.Горького», ТОВ «Агрофірма Орільська», СТОВ «Злагода», ТОВ «Орільський об’єднаний елеватор», ТОВ «Хлібзавод №10», ДПзП «Сантрейд» Просянська філія Покровський район.