Оплата е-лікарняного листка непрацездатності у зв’язку з вагітністю та пологами Фізичній особі – підприємцю за умови несплати єдиного соціального внеску.

09 серпня 2022

Відділ з питань додержання законодавства про працю у Дніпровському регіоні управління з питань праці Головного управління Держпраці у Дніпропетровській області інформує про наступне.

Через дію воєнного стану Фізичні особи – підприємці, які провадять діяльність за спрощеною та загальною системами оподаткування, займаються незалежною професійною діяльністю, а також членам фермерських господарств надане право тимчасово, у період з 01.03.2022 та впродовж 12 місяців після скасування воєнного стану не нараховувати та не сплачувати єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. Таку можливість було надано задля зменшення фінансового навантаження на підприємців та стимулювання їх до продовження діяльності, необхідної для країни в складних умовах війни.

Приймаючи рішення щодо використання наданої державою можливості впродовж певного часу не сплачувати єдиний внесок, слід враховувати, що відповідні періоди роботи не будуть зараховані до страхового стажу для призначення пенсії в майбутньому. За законодавством до страхового стажу зараховуються тільки ті періоди діяльності, за які повністю сплачені страхові внески. Розмір щомісячного внеску не має бути меншим за встановлений законом мінімальний, тобто з 01.01.2022 – 1430 грн.
Тобто, Фізична особа – підприємець який не сплатив єдиний соціальний внесок не є застрахованою особою у місяці несплати.

Згідно абзацу 1 пункту 1 статті 25 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» №1105-ХІV (редакції від 02.04.2022), (далі – ЗУ №1105-ХІV): «Допомога по вагітності та пологах надається застрахованій особі у формі матеріального забезпечення, яке компенсує втрату заробітної плати (доходу) за період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами».

Згідно абзацу 1 пункту 1 статті 26 ЗУ №1105-ХІV: «Допомога по вагітності та пологах надається застрахованій особі (крім працівників та гіг-спеціалістів резидентів Дія Сіті) у розмірі 100 відсотків середньої заробітної плати (доходу), обчисленої у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України, і не залежить від страхового стажу».

Згідно пункту 2 статті 26 ЗУ №1105-ХІV: «Сума допомоги по вагітності та пологах у розрахунку на місяць не повинна перевищувати розміру максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, з якої сплачувалися страхові внески до Фонду, та не може бути меншою за розмір допомоги, обчислений із мінімальної заробітної плати, встановленої на час настання страхового випадку».

Виходячи з вищевикладеного, у разі відсутності відрахування єдиного соціального внеску, Фізична особа – підприємець втрачає право на отримання допомоги по вагітності та пологах у розмірі 100 відсотків середньої заробітної плати (доходу).

Водночас зазначаємо, що листи Головного управління Держпраці у Дніпропетровській області не є нормативно-правовими актами, за своєю природою вони носять інформаційний, роз’яснювальний та рекомендаційний характер і не повинні встановлювати нових правових норм.