Надані консультації щодо організації безпечної праці при випіканні мукомельних виробів. Кропивницький
20 січня 2025Фахівець відділу з питань безпеки праці західного регіону Управління інспекційної діяльності у Кіровоградській області надав працівникам та роботодавцю підприємства в Новоукраїнському районі технічні консультації на робочих місцях щодо вимог техніки безпеки, створення та організації безпечної праці при випіканні мукомельних виробів.
Основна увага була наголошена на тому, що до роботи пекарем допускається особа, яка досягла 18-літнього віку, пройшла спеціальне навчання і стажування для отримання навичок безпечного ведення виробничих процесів (до 10 змін — залежно від стажу, досвіду і характеру роботи), перевірку знань з охорони праці, медогляд на придатність до роботи за станом здоров’я, інструктажі з питань охорони праці (вступний, первинний на робочому місці), інструктажі з пожежної безпеки, має II кваліфікаційну групу допуску з електробезпеки і навчена прийомам надання домедичної допомоги потерпілим.
Наголошено, що на роботу пекаря можуть впливати такі небезпечні виробничі фактори:
- підвищена температура поверхні печі, листів та іншого інвентарю;
- недостатня освітленість робочої зони;
- рухомі та обертові частини устаткування (передавальних механізмів — редукторів, муфт зчеплення, шківів, натяжних і приводних барабанів, рухомої стрічки конвеєра, ланцюгів, шестерень);
- ураження електричним струмом (за відсутності або несправності захисного заземлення або занулення, ушкодження ізоляції струмоприймачів);
- слизькість підлоги, що може призвести до падіння і можливого травмування;
- підвищена температура повітря робочої зони;
- інші негативні фактори.
Шкідливі та небезпечні фактори уточнюються згідно з результатами атестації робочих місць.
По закінченню заходу установам надано чек- листи, пам’ятки та методичні рекомендації.
