Мобінг на робочому місці: інформаційно-роз’яснювальні заходи в Дніпропетровській Області

14 лютого 2024

Посадовими особами з питань праці південного регіону управління інспекційної діяльності у Дніпропетровській області проводяться інформаційно-роз’яснювальні заходи роботодавцям та працівникам у різноманітних галузях здійснення господарської діяльності з питань дотримання трудового законодавства, в тому числі з питань запобігання проявів мобінгу.

Так, з метою підвищення рівня обізнаності, учасникам трудових відносин роз’яснено, що мобінг це одна з форм дискримінації прав людини у трудових відносинах, яка проявляється через психологічне, економічне та інше насильство з метою приниження людської гідності підлеглих та найманих працівників з боку керівництва за певними ознаками, створення стосовно них напруженої, ворожої, образливої атмосфери та примушування учасника трудових відносин до зміни місця роботи.

Формами прояву мобінгу є психологічний та економічний тиск, зокрема із застосуванням засобів е-комунікацій. Після проявів мобінгу виникають психологічні наслідки, які відображаються на зниженні ефективності і продуктивності праці; відбувається спад довіри між колегами та до керівництва, знижується почуття безпеки; зростає загроза плину кадрів, спадає імунітет до стресу та таке інше.

Крім того, інспекторами праці було проінформовано працівників та роботодавців, що більш змістовну інформацію можна отримати на інформаційному порталі Держпраці: pratsia.in.ua, де зосереджені всі рекомендаційні та роз’яснювальні матеріали з питань законодавства про працю.