Категорії ризиків, від яких захищають ЗІЗ користувачів, відповідно до вимог Технічного регламенту ЗІЗ

14 серпня 2023

📚Безпечна нехарчова продукція – будь-яка продукція, яка за звичайних або обґрунтовано передбачуваних умов використання не становить жодного ризику чи становить лише мінімальні ризики, зумовлені використанням такої нехарчової продукції, які вважаються прийнятними та не створюють загрози суспільним інтересам, з урахуванням:

  • характеристик продукції: її складу, пакування, вимог щодо встановлення і технічного обслуговування;
  • впливу продукції на іншу продукцію, якщо вона буде використовуватися разом з нею;
  • попереджень, що містяться на етикетці продукції, в інструкції з її використання та знищення, а також в іншій інформації стосовно продукції;
  • застережень щодо споживання чи використання продукції певними категоріями населення (дітьми, вагітними жінками, людьми похилого віку тощо).

📚Під час роз’яснювального заходу у м. Дніпро, розповсюджувачам, які своєю чергою є і користувачами ЗІЗ, посадовці відділу ринкового нагляду нагадали про категорії ризиків, від яких ЗІЗ повинен захищати:

  • І категорія: поверхневе механічне пошкодження, контакт з миючими засобами слабкої дії або тривалий контакт з водою, контакт з гарячими поверхнями (t > 50 C), пошкодження очей через вплив сонячного світла, атмосферні умови не екстремального характеру;
  • ІІ категорія: ризики, що не належать до перелічених у категоріях І та ІІІ;
  • ІІІ категорія: ризики, що можуть призвести до серйозних наслідків: смерть або не зворотну шкоду здоров’ю: речовини та суміші; середовище з дефіцитом кисню, шкідливі біологічні агенти, іонізуюче випромінювання, середовище з високою температурою (від t = 100 C) та низькою (t = -50 C або нижче), падіння з висоти, ураження електричним струмом та робота під напругою, утоплення, поранення від ручних бензопил, струмені високого тиску, вогнепальні рани чи поранення ножем, шкідливий шум.