Інвалідність та права на неповний робочий день або робочий тиждень

02 травня 2023

Посадовими особами відділу з питань праці південного регіону управління інспекційної діяльності у Дніпропетровській області проведено семінар з представниками відділу освіти виконкому Покровської районної в місті ради, з питань права на неповний робочий день або робочий тиждень.

За бажанням працівника-інваліда роботодавець зобов’язаний встановити йому пільгові умови праці. Оплата праці в цих випадках здійснюється пропорційно відпрацьованому часу або залежно від виробітку.

Сутність неповного робочого часу полягає в тому, що працівник працює менше за звичайну тривалість робочого часу і при цьому оплата його праці здійснюється пропорційно до відпрацьованого часу або залежно від виробітку.

Причому таке зменшення може встановлюватися шляхом:

  • зменшення тривалості щоденної роботи;
  • зменшення кількості днів роботи протягом тижня або одночасного зменшення кількості днів і тривалості щоденної роботи.

Усе залежатиме від домовленості між роботодавцем і працівником-інвалідом. Так, це можуть бути і дві години на день, і дві години на тиждень. Однак при цьому має бути дотримано мінімальних державних гарантій щодо оплати праці.

Більше того, якщо індивідуальною програмою інваліда передбачено зменшену тривалість робочого часу, роботодавець просто зобов’язаний створити такі умови.

Інспектори з питань праці південного регіону управління інспекційної діяльності у Дніпропетровській області рекомендують  шукати більше інформації щодо прав осіб з інвалідністю та не тільки, на інформаційному порталі Держпраці: pratsia.in.ua.