Реальні історії: як інспектор допоміг працюючій жінці, яка виховує дитину сама, скористатися правом на додаткову соціальну відпустку

15 вересня 2022

Лариса (змінено ім`я) має неповнолітню дитину 10 років, але роботодавець не повідомив про її право на додаткову соціальну відпустку.

Лариса під час візиту фахівця Головного управління Держпраціу Дніпропетровській  області у ТЦ «ЛЕТО» в рамках проведення кампанії «ВИХОДЬ НА СВІТЛО» поставила своє питання про те, що вона працює на підприємстві по виготовленню печива і має малолітню дитину 10 років, яку виховує сама. Чи має вона право на додаткову оплачувану відпустку на дитину, чи існує дійсно така соціальна відпустка в період воєнного стану.

Під час консультації їй повідомлено: додаткова оплачувана відпустка на дитину надається працюючій жінці, яка виховує дитину сама, щорічно тривалістю 10 календарних днів без урахування святкових і неробочих днів  відповідно до вимог ст. 19 Закону України «Про відпустки».

Також роз`яснено, що рішення про надання вказаної додаткової соціальної відпустки приймає роботодавець з урахуванням наданих документів (заява, свідоцтво про народження дитини, витяг або свідоцтво про розірвання шлюбу, документи, які підтверджують, що батько не бере участі у вихованні дитини).

Повідомлено, що на теперішній час у зв’язку із введенням в дію воєнного стану було внесено зміни у законодавство.

Відповідно до п. 2 ст. 12 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 №2136-ІХ, який набрав чинності 24.03.2022 у період дії воєнного стану роботодавець може відмовити працівнику у наданні будь-якого виду відпусток (крім відпустки у зв’язку вагітністю та пологами та відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку), якщо такий працівник залучений до виконання робіт на об’єктах критичної інфраструктури. В період дії воєнного стану працівники мають право скористатися додатковою відпусткою на дітей, якщо на них не поширюються обмеження, пов’язані із воєнним станом в Україні.

Через деякий час Лариса зателефонувала інспектору повідомити, що їй роботодавець оформив та надав додаткову соціальну відпустку.