Флешмоб – «діяльність у неформальному секторі економіки»

14 серпня 2019

У серпні в рамках інформаційно-роз’яснювальної роботи фахівцями відділу з питань додержання законодавства про працю, застрахованих осіб, зайнятість, працевлаштування інвалідів та з питань дитячої праці у Нікопольському регіоні Кондрашевою Ю.В., Засядьвовк Т.Т., Бакаловою О.В., Іващенко І.І. роз’яснено громадянам і приватним підприємцям, здійснюючим діяльність на «стихійних» ринках м. Покров, м. Нікополь про існуючий «тіньовий» характер неформальної зайнятості  та необхідність реєстрації своєї діяльності.

Державні інспектори праці пояснили, що існування неформальної зайнятості  передбачає приховування від обліку та оподаткування результатів дозволеної законодавством діяльності, яке є не законним джерелом доходу та при цьому позбавляє громадян усіх соціальних гарантій.
Продавцям і підприємцям були надані консультації з питань офіційного працевлаштування, яким було зазначено, що фізичні особи, які працюють без укладання трудового договору у підприємців або фізичної особи, що працюють без реєстрації суб’єкта господарської діяльності, позбавляють себе або працівників права на соціальне страхування, допомоги у разі отримання травми на виробництві, трудового стажу, пенсії, втрачають оплачувану відпустку.
Також інспектори праці пояснили необхідність податкових відрахувань та соціальних внесків, які мають виплачуватися з «білої» зарплати, адже зарплата в «конверті» сьогодні – це  життя без гарантій та впевненості у майбутньому.