Фахівцями Головного управління Держпраці у Дніпропетровській області проведена благодійна акція «Чужих дітей не буває»

14 червня 2018

Як раніше зазначалося, фахівцями Головного управління Держпраці у Дніпропетровській області  на виконання доручення Прем’єр-міністра України В. Гройсмана від 28.03.2018 (витяг з протоколу 11 засідання Кабінету Міністрів України) та Міністерства соціальної політики України від 06.04.2018 №19949/0/1-18/0.2, здійснюються позапланові та планові перевірки об’єктів  соціально-культурної сфери, в тому числі лікувально-профілактичні заклади та заклади освіти, яких на сьогодні перевірено більш ніж чверть сотні об’єктів, з масовим перебуванням людей, в тому числі, дітей, учнів, студентів.

Але цього разу – це був особливий випадок і  все було нестандартно.

Зокрема, перевіряючи Комунальний заклад «Кам’янський центр соціально-психологічної реабілітації дітей» Кам’янської міської ради, вихованці якого опинилися в дуже тяжких життєвих умовах, фахівці Головного управління не змогли оминути увагою та залишитись байдужими до долі дітей, адже, це діти, які залишилися без піклування батьків або діти з сімей, які опинилися у складних життєвих обставинах і не в змозі подолати їх за допомогою власних можливостей, якщо батьки з певних причин (через тривалу хворобу, інвалідність, дорожньо-транспортну пригоду тощо) не можуть забезпечити належного утримання та догляду за дитиною, ухиляються від виконання батьківських обов’язків, вживають алкоголь, наркотичні засоби; діти, які зазнали насильства і потребують соціально- психологічної допомоги; безпритульні діти.

Тому, колективом одноголосно було прийнято рішення – провести благодійну акцію і подарувати дітям важливі для них моменти радості: добрі слова, солодощі, подарунки і просто відверті посмішки.

І було приємно бачити і чути, як відверто кожен з них намагався розповісти «що сьогодні йому наснилося», чи «яка іграшка його улюблена і чому», чи «показати як гарно вміє танцювати», чи «показати свою творчу роботу, зроблену власноруч».

До речі, директор закладу Юлія Подзерко з гордістю демонструвала вироби ручної роботи зроблені їх вихованцями власноруч, які дійсно більшість людей не зможуть навіть вигадати й зробити, а це означає, що майбутнє наше і  нашої країни знаходиться дійсно в руках спеціалістів. Автори деяких робіт вже покинули заклад, адже після завершення курсу реабілітації діти повертаються на виховання до батьків, а в іншому випадку влаштовують дітей до сімейних форм виховання, або закладів інтернатного типу. Але ж, за словами директора, саме ці роботи і нагадують про кожну дитину, адже це була спільна робота  з кожним вихованцем.

Можна сказати відверто – це унікальні роботи, адже скільки потрібно мати натхнення, щоб реалізувати такі творчі задуми? Висновок один – це, в першу чергу, заслуга тих, хто постійно знаходиться поруч, хто знаходить спосіб надихнути цих діток.

Крім того, діти, які  знаходились поруч увесь час, охоче розповідали як проходить їх день, чим вони займаються з викладачами та хто і ким мріє стати у майбутньому.

В свою чергу, вихователі розповідали, як змалку повчають дітей берегти своє життя та здоров’я, розповідають про техніку безпеки, охорону праці, адже вони всі є майбутніми працівниками.

Спілкуючись з фахівцями Управління нагляду в промисловості і на об`єктах підвищеної небезпеки, директор закладу була здивована рішенням комісії, висловила подяку керівництву Головного управління за увагу приділену вихованцям та додала «Для дітей такі візити дуже  важливі, адже всі вони, на даний момент, а деякі і взагалі, не мають батьківської підтримки, тому, такі приємні сюрпризи додають їм позитивних емоцій і віри в те, що вони не одні в їх скрутному становищі».

Окремо, подякувала спеціалістам, з якими спілкувалась під час перевірки, за їх компетентність та професіоналізм, адже вони отримали відповіді та роз’яснення на всі існуючі питання.

В процесі діалогу, начальник відділу нагляду на транспорті, у зв’язку та у хімічній промисловості Андрій Артеменко звернув увагу, що пріоритетний напрямок в роботі державного інспектора – це надання дорадчої допомоги керівнику підприємства у вигляді консультації чи роз’яснення задля того, щоб попередити порушення законодавства з питань охорони праці, запобігти нещасним випадкам чи ситуаціям, що їм сприяють.

«Тим паче, вихователі таких закладів є прикладом для своїх вихованців, адже, хто як не вони, проводять найбільше часу з дітьми і, можна сказати, є їхнім авторитетом. І не випадково діти звуть Мамою тих – хто їм відповідає Любов’ю. А діти, в свою чергу, в майбутньому також стануть на шлях самостійного життя і будуть мати трудові відносини, а тому знання, які дають вихователі, а особливо приклад, який вони подають – стануть фундаментом для розуміння поняття «власної безпеки» і в тому числі «безпеки при виконанні трудових обов’язків». – додав фахівець.

Загалом даний візит приніс приємні емоції не тільки дітям, але і самим спеціалістам, які від імені колективу Головного управління Держпраці у Дніпропетровській області подарували дітям, в першу чергу – «емоції», які так потрібні їм в їх нелегкому становищі.

Адже, правду кажуть: «Чужих дітей не буває»! Вони всі Наші!»