До уваги споживачів природного газу – незабаром початок опалювального сезону

06 жовтня 2021

Головне управління Держпраці у Дніпропетровській області нагадує усім споживачам природного газу, що незабаром початок опалювального сезону, тому своєчасне технічне обслуговування газових приладів – запорука їх безпечного функціонування.

Задля уникнення можливих аварійних ситуацій, споживачам природного газу необхідно потурбуватися про свою безпеку та організувати перевірку стану системи вентиляції і димоходів житлових будинків, дотримуватись правил безпеки та не залучати до ремонту і заміни газового обладнання сторонніх осіб.

Природний газ асоціюється у нас з теплом і затишком в наших оселях, але не слід забувати про його небезпечні властивості. У суміші з повітрям, він утворює вибухонебезпечну суміш. При неповному згоранні газу виділяється окис вуглецю (газ без кольору, без запаху) від якого можлива задуха, в тому числі із смертельним наслідком.

Важливим фактором безпеки використання газу  в побуті є своєчасне технічне обслуговування внутрішньобудинкових  систем газопостачання. Згідно чинних « Правил безпеки систем газопостачання» відповідальність за виконання цих робіт  покладена на власників (балансоутримувачів та/або орендарів /наймачів) газифікованих будинків.

Однак, станом на сьогоднішній день, більшість власників приватних газифікованих будинків, ОСББ, кооперативів  не укладають угоди на технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання (ВБСГ) з організаціями, які отримали дозвіл Держпраці на виконання цих робіт або газорозподільним підприємством.

Як результат, порушення правил безпечного використання газу в побуті та не виконання робіт з технічного обслуговування – чисельні витоки природного газу на ВБСГ, що може привести до вибуху і пожежі та складає колективну загрозу мешканцям багатоповерхових будинків.

Слід відмітити, що одним із факторів ризику стають металопластикові вікна. Щільно закриті вони не пропускають повітря, як старі добрі дерев’яні і,  самі того не бажаючи, люди створюють умови для накопичення чадного газу.

Велику небезпеку несе так звана «зворотна тяга», при якій  продукти згоряння  через нещільності в опалювальних приладах  замість димоходу  опиняються в кімнаті.

Для запобігання нещасних випадків при використанні газу в побуті ГУ Держпраці у Дніпропетровській області застерігає  мешканців про недопустимість порушення «Типової інструкції з безпечного користування побутовими газовими приладами і апаратами» та «Правил безпеки систем газопостачання».

Обов’язково,  перед опалювальним сезоном, один раз на рік, виконуйте перевірку  побутових опалювальних приладів та димових каналів. При цілорічному використанні приладів – два рази на рік. Думайте не тільки  про свою безпеку, а і про те, що халатність може стати причиною серйозної проблеми.

За даними статистики нещасних випадків при використанні газу у побуті,  у 90 відсотків  випадків зі смертельним наслідком – пов’язані з отруєнням чадним газом.

Користуйтесь послугами виключно спеціалізованих підприємств, які мають відповідні дозволи Держпраці на виконання  робіт проектування, монтажу, технічного обслуговування та ремонту газового обладнання та декларації безпеки на перевірку  і прочищення димових і вентиляційних каналів.

Будьте завжди уважні при користуванні газом, неухильно дотримуйтесь правил безпечної експлуатації газових приладів –  у цьому запорука безпеки!