Держпраці на захисті трудових прав військовослужбовців – поновлено на роботі незаконно звільненого строковика

27 березня 2018

Фахівцями Управління з питань праці систематично проводяться консультації з питань трудового законодавства, особливо, захист трудових прав та надання пільг військовослужбовцям, учасникам АТО.

Раніше до Головного управління Держпраці у Дніпропетровській області звернувся працівник підприємства, яке спеціалізується на виробництві машин і устаткування для добувної промисловості та будівництва, зі скаргою на незаконне звільнення.

За словами працівника, він достатньо довгий час працював на підприємстві, роботу виконував сумлінно і вчасно. У квітні 2015 року отримав повістку з військового комісаріату та був призваний на строкову військову службу. Даний документ надав до служби персоналу підприємства.
Відповідно до п. 2 ст. 39 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» у редакції, що діяла на момент звільнення працівника було зазначено:

«За громадянами України, які призвані на строкову військову службу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, або прийняті на військову службу за контрактом у разі виникнення кризової ситуації, що загрожує національній безпеці, оголошення рішення про проведення мобілізації та (або) введення воєнного стану на строк до закінчення особливого періоду або до оголошення рішення про демобілізацію, але не більше одного року, зберігаються місце роботи (посада), середній заробіток на підприємстві, в установі, організації незалежно від підпорядкування та форми власності, місце навчання у навчальному закладі незалежно від підпорядкування та форми власності та незалежно від форми навчання».

Тобто, за працівником повинно зберігатися робоче місце на період проходження строкової військової служби. Незважаючи на зазначену норму, його було звільнено з роботи, що є грубим порушенням законодавством про працю.

Фахівцями Управління було здійснено позаплановий захід, в ході якого було підтверджено вчинення дій керівництвом підприємства такими, що суперечать чинному законодавству. За результатами перевірки було внесено припис про усунення зазначених порушень, який в подальшому був оскаржений посадовими особами підприємства до суду. Суд підтвердив законність дій фахівців Держпраці та визнав правомірним внесений припис,  в результаті чого працівника було поновлено на робочому місці.

Інформаційно:

Відповідно до ст. 265 Кодексу Законів про працю України юридичні та фізичні особи – підприємці, які використовують найману працю, за недотримання встановлених законом гарантій та пільг працівникам, які залучаються до виконання обов’язків, передбачених законами України “Про військовий обов’язок і військову службу”, “Про альтернативну (невійськову) службу”, “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, – несуть відповідальність у вигляді штрафу у десятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення.

Спеціалісти рекомендують для отримання роз’яснень, додаткових консультацій та у разі протиправних дій з боку недобросовісних роботодавців звертатися до Головного Управління Держпраці у Дніпропетровській області, задля попередження порушення законодавства про працю.