12 червня – Всесвітній день боротьби з дитячою працею

12 червня 2021

Всесвітній день боротьби з дитячою працею встановлено у 1997 році Міжнародною організацією праці задля привернення уваги громадськості до проблем дитячої праці та необхідності здійснення заходів щодо її ліквідації.

Державна служба України з питань праці здійснює державний нагляд та контроль за дотриманням законодавства про працю юридичними та фізичними особами, які використовують найману працю, зокрема працю неповнолітніх.

У нашій державі праця дітей має свої особливості, які прописано у Кодексі законів про працю України.

Так, наприклад не допускається прийняття на роботу осіб молодше 16 років (як виняток, за наявності згоди одного із батьків, можуть прийматися неповнолітні, які досягли 15 років).

У трудових відносинах діти від 16 до 18 років прирівнюються у правах до повнолітніх, проте в галузі охорони праці, робочого часу, відпусток і деяких інших умов праці користуються значними пільгами.

Дитяча праця, яка має вимушений характер карається законном, адже схильна набувати своїх найгірших форм та завдавати непоправну шкоду фізичному, психічному, розумовому і моральному розвитку дітей.

Всесвітній день боротьби з дитячою працею спрямований на пробудження свідомості дорослого населення. Пам’ятайте, діти, які працюють у надто ранньому віці позбавлені дитинства та майбутнього!