Освітянам Світловодської громади – про зміни в законодавстві про відпустки та порядку обчислення середньої заробітної плати

19 березня 2024

Про зміни у законодавстві про працю під час воєнного стану йшлося на робочій зустрічі фахівця Управління інспекційної діяльності у Кіровоградській області з працівниками управління освіти молоді та спорту Світловодської міської ради, голів профспілкових комітетів, керівників дошкільних навчальних закладів, директорів ліцеїв та гімназій міста.

Під час зустрічі присутнім доведено основні положення Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впорядкування надання та використання відпусток, а також інших питань», яким змінено деякі норми законодавства, що регулюють питання надання відпусток, використання вихідних днів тощо.

Зокрема, наголошено, що обмеження тривалості щорічних відпусток до 24 календарних днів та надання відпусток без збереження заробітної плати відповідно до статті 12 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» не є обов’язком роботодавця, оскільки закон його не зобов’язує обмежувати тривалість щорічних основної та додаткових відпусток, а передбачає лише можливість такого обмеження. При цьому зазначені обмеження у тривалості відпусток, наданні відпустки без збереження заробітної плати, замість щорічних оплачуваних відпусток не застосовуються до керівних працівників закладів та установ освіти, навчальних (педагогічних) частин (підрозділів) інших установ і закладів, педагогічних, науково-педагогічних та наукових працівників.

Зазначено, що право роботодавця відмовити у період дії воєнного стану працівнику у наданні будь-якого виду відпусток (крім відпустки у зв’язку вагітністю та пологами та відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку) поширили на випадки, якщо працівник залучений до робіт з виробництва товарів оборонного призначення або до виконання мобілізаційного завдання (замовлення). Раніше відмовити могли лише, якщо працівник залучений до виконання робіт на об’єктах критичної інфраструктури.

Протягом періоду дії воєнного стану роботодавець на прохання працівника може надавати йому відпустку без збереження заробітної плати без обмеження 30-денного строку, без зарахування часу перебування у такій відпустці до стажу роботи, що дає право на щорічну основну відпустку.

Зауважено також, що ч. 2 ст. 57 Закону України «Про освіту», яка гарантує збереження попереднього середнього заробітку в певних випадках для педагогічного чи науково-педагогічного працівника, прибрали період проходження військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період, або військової служби за призовом осіб з-поміж резервістів в особливий період.

Таким чином, останнім днем, коли за педагогами, що стали тимчасово військовослужбовцями, зберігався середній заробіток у закладі освіти, стало 23 грудня 2023 року.

Також йшлося про зміни в Порядку обчислення середньої заробітної плати для розрахунку грошової компенсації за невикористані дні щорічної відпустки, які набули чинності 12.09.2023 року.

Звернуто увагу на необхідність чіткого дотримання діючого «Порядку надання щорічної основної відпустки тривалістю до 56 календарних днів керівним працівникам закладів та установ освіти, навчальних (педагогічних) частин (підрозділів) інших установ і закладів, педагогічним, науково-педагогічним працівникам та науковим працівникам», затвердженого Постановою КМ України від 14.04.1997 № 346, в частині розрахунку тривалості щорічної основної відпустки за кожний відпрацьований місяць при визначенні кількості днів для грошової компенсації у разі звільнення педагогічного працівника.

Під час заходів посадовець також надала практичні рекомендації, як запровадити на підприємстві дієву політику психосоціальної допомоги на робочому місці, затвердити план заходів щодо реалізації такої політики.