Powered by : kan-studio Support by M.Saenko

У гігієнічній практиці промисловий пил класифікують за двома ознаками: походження і дисперсність. За походженням розрізняють органічну (рослинну, тваринну), неорганічну (металеву, мінеральну) і змішану пил.

Важливе значення має класифікація пилу за її дисперсності і способом утворення. Розрізняють аерозолі дезінтеграції (утворюються при дробленні твердих речовин) і аерозолі конденсації (утворюються внаслідок згущення нагрітих парів при їх охолодженні).

 


В залежності від дисперсності аерозолі поділяються на:  пил — всі тверді частинки, які утворюються при дезінтеграції, незалежно від їх розміру та дими — конденсаційні аерозолі з твердою дисперсною фазою. Сюди відносяться також аерозолі, що утворюються при неповному згорянні палива, дим хлористого амонію та інш.

З точки зору гігієни найбільш несприятливі частинки розміром менше 10 мкм, так як вони або повільно осідають, або зовсім не осідають і довгостроково знаходяться в зваженому стані у повітрі. Від величини частинок залежить глибина їх проникнення в дихальні шляхи. Великі частинки затримуються у верхніх дихальних шляхах, а дрібні проникають безпосередньо в альвеоли.

Більш детально з інформацією можна ознайомитись тут.


12.02.2016 |

Повернутись назад