Powered by : kan-studio Support by M.Saenko

Збільшення випадків отруєння чадним газом, за статистикою, спостерігається на початку опалювального сезону через необережність при користуванні приладами газового та пічного опалення, експлуатацію застарілих колонок, незадовільний стан димоходів та вентиляційних каналів. Теруправління Держгірпромнагляду у Дніпропетровській області закликає жителів області до суворого дотримання правил, які допоможуть зберегти здоров`я та життя.

 


Чадний газ – надзвичайно небезпечний, адже ним легко отруїтися. Його не можна відчути: він безбарвний і не має запаху. Потрапляючи дихальними шляхами до крові, чадний газ сполучається з гемоглобіном та робить його нездатним розносити кисень: людина гине, як від задухи.

Отруєння організму чадним газом настає непомітно, запаморочується свідомість, виникає млявість, слабкість, людина непритомніє. Втрата свідомості настає поступово та супроводжується таким знесиленням, що людина, вже навіть помітивши небезпеку, не спроможна врятуватись. Але спочатку виникають головний біль, запаморочення, шум у вухах, нудота, блювання, біль у грудях. Після двох годин перебування в приміщенні, де у повітрі міститься лише 0,1% СО, можемо втратити свідомість і померти. Якщо приміщення заповнене на 0,5% чадним газом, смерть настає через 30 хвилин, на 1% - через 2-3 хвилини.

Важливою умовою безпеки при користуванні газовими приладами є контроль за тим, чи повністю згоряє газ. При повному згорянні полум`я має голубувато-фіолетовий колір, при неповному – жовтувато-солом`яний. Неповне згоряння газу призводить до інтенсивного виділення в приміщення чадного газу, який отруйно діє на організм людини.

Бум на отруєння чадним газом спостерігається на початку та в кінці опалювального сезону: хтось не встиг перевірити тягу димоходу, інші придбали нові колонки та котли. Погода ще не стабілізувалася – то холодно, то тепло. Адаптуватися до опалення восени ще не встигають, а навесні про необхідні заходи безпеки починають забувати. Особливо слід бути обережними мешканцям старих будинків, де встановлені газові колонки.

Часто після ремонту господарі встановлюють двері, які закриваються герметично, забуваючи при цьому про необхідність припливу свіжого повітря ззовні. Відстань між дверима та підлогою приміщення кухні має бути не меншою 2 см. Якщо в помешканні є газові прилади з відводом продуктів згорання в димові канали, необхідно встановити сигналізатор загазованості комбінований, який сповіщає про наявність в приміщенні чадного газу (СО) та метану (СН4). Певну небезпеку становлять також пластикові вікна, які перешкоджають нормальному надходженню повітря до приміщень, де розміщено колонки, котли, газові плити.

Чадний газ легший за повітря, тому піднімається вгору, але на відкритому просторі небезпека мінімальна.

Основними причинами накопичення у приміщеннях чадного газу (СО – продукту неповного згоряння природного газу) можуть бути:
1. Несправність газових приладів (забрудненість пальників-конфорок плит, розгерметизованість камер згоряння котлів типу «турбо»).
2. Недостатність припливного повітря в кухні (для повного згорання 1 м3 природного газу необхідно 10 м3 свіжого повітря), в тому числі відсутність постійно відчиненої кватирки у вікні і щілини або решітки площею 0,02м2 у нижній частині дверей кухні.
3. Недостатність тяги (розрідження) в камерах згорання котлів, створюваної димарями (недостатня висота, засміченість, розташування оголовків димарів у зонах вітрового підпору).
4. Робота вентиляторів відпливних зонтів над газовими плитами.

Всі без виключення газові прилади повинні встановлюватися на підставі проектної документації спеціалізованими підприємствами, які мають відповідні ліцензії на право виконання таких робіт з оформленням виконавчо-технічної документації.

При отруєнні чадним газом лікарі рекомендують:

  • винести потерпілого на свіже повітря;
  • якщо потерпілий у свідомості — дати багато пити (чай, вода);
  • при відсутності ознак дихання зробити штучне дихання та непрямий масаж серця;
  • викликати швидку медичну допомогу.

Щоб уникнути отруєння, необхідно:

  • не користуватися несправними газовими приладами;
  • перевіряти наявність тяги в димоході; не закривати його заслінкою на ніч;
  • не використовувати газові плити для обігріву приміщень;
  • частіше провітрювати приміщення, де працюють газові прилади.

При виявленні витоку газу необхідно негайно вимкнути газові прилади, провітрити приміщення і викликати аварійну службу газового господарства за телефонним номером  «104».


10.11.2014 |

Повернутись назад