![]() |
||||||||||
|
||||||||||
|
Чадний газ – надзвичайно небезпечний, адже ним легко отруїтися. Його не можна відчути: він безбарвний і не має запаху. Потрапляючи дихальними шляхами до крові, чадний газ сполучається з гемоглобіном та робить його нездатним розносити кисень: людина гине, як від задухи. Отруєння організму чадним газом настає непомітно, запаморочується свідомість, виникає млявість, слабкість, людина непритомніє. Втрата свідомості настає поступово та супроводжується таким знесиленням, що людина, вже навіть помітивши небезпеку, не спроможна врятуватись. Але спочатку виникають головний біль, запаморочення, шум у вухах, нудота, блювання, біль у грудях. Після двох годин перебування в приміщенні, де у повітрі міститься лише 0,1% СО, можемо втратити свідомість і померти. Якщо приміщення заповнене на 0,5% чадним газом, смерть настає через 30 хвилин, на 1% - через 2-3 хвилини. Важливою умовою безпеки при користуванні газовими приладами є контроль за тим, чи повністю згоряє газ. При повному згорянні полум`я має голубувато-фіолетовий колір, при неповному – жовтувато-солом`яний. Неповне згоряння газу призводить до інтенсивного виділення в приміщення чадного газу, який отруйно діє на організм людини. Бум на отруєння чадним газом спостерігається на початку та в кінці опалювального сезону: хтось не встиг перевірити тягу димоходу, інші придбали нові колонки та котли. Погода ще не стабілізувалася – то холодно, то тепло. Адаптуватися до опалення восени ще не встигають, а навесні про необхідні заходи безпеки починають забувати. Особливо слід бути обережними мешканцям старих будинків, де встановлені газові колонки. Часто після ремонту господарі встановлюють двері, які закриваються герметично, забуваючи при цьому про необхідність припливу свіжого повітря ззовні. Відстань між дверима та підлогою приміщення кухні має бути не меншою 2 см. Якщо в помешканні є газові прилади з відводом продуктів згорання в димові канали, необхідно встановити сигналізатор загазованості комбінований, який сповіщає про наявність в приміщенні чадного газу (СО) та метану (СН4). Певну небезпеку становлять також пластикові вікна, які перешкоджають нормальному надходженню повітря до приміщень, де розміщено колонки, котли, газові плити. Чадний газ легший за повітря, тому піднімається вгору, але на відкритому просторі небезпека мінімальна. Основними причинами накопичення у приміщеннях чадного газу (СО – продукту неповного згоряння природного газу) можуть бути: Всі без виключення газові прилади повинні встановлюватися на підставі проектної документації спеціалізованими підприємствами, які мають відповідні ліцензії на право виконання таких робіт з оформленням виконавчо-технічної документації. При отруєнні чадним газом лікарі рекомендують:
Щоб уникнути отруєння, необхідно:
При виявленні витоку газу необхідно негайно вимкнути газові прилади, провітрити приміщення і викликати аварійну службу газового господарства за телефонним номером «104». 10.11.2014 | |
|||||||||
© 2012 Головне управління Держпраці у Дніпропетровській області. Весь контент доступний за ліцензією Creative Commons Attribution 4.0 International license, якщо не зазначено інше. | Powered by : kan-studio Support by M.Saenko