Powered by : kan-studio Support by M.Saenko

Майже щороку на підприємствах АПК України травмується біля тисячі працівників, з них смертельно в межах ста. При цьому, згідно аналізу травматизму, кожний восьмий смертельний випадок стається у фермерських господарствах через порушення вимог безпеки, низьку кваліфікацію, відсутність контролю за організацією безпечного ведення робіт посадовими особами.


Крім того, кожен сьомий загиблий – це механізатор. Часто причинами цих випадків є експлуатація технічно несправних тракторів та порушення інструкцій з охорони праці.

Для запобігання травматизму під час роботи на зернозбиральній техніці необхідно, щоб усі працівники були добре поінформовані про існуючі, небезпечні фактори, а саме:

  • перекидання машин на нерівних ділянках поля, дороги, крутих схилах, а також з дамб та мостів;
  • наїзд машин на людей, які відпочивають під машинами, на зернових валках та в інших не встановлених для відпочинку місцях;
  • захват одягу, взуття, частини тіла людини неогородженими обертаючими робочими органами машин, механізмів або їх приводами;
  • електричний струм від обірваних чи провисаючих ліній електропередач або блискавок;
  • опіки при виникненні пожежі;
  • падіння з скирт та інші.

З метою високої організації проведення зернозбиральних робіт в господарствах повинні бути розроблені комплексні заходи щодо усунення травмонебезпечних ризиків. Але, на жаль, окремі керівники нехтують такими заходами, як:

  • забезпечення справного стану зернозбиральної та іншої техніки відповідно до вимог безпеки;
  • своєчасне проведення інструктажів з охорони праці та пожежної безпеки при виконанні робіт, здача протипожежного мінімуму;
  • дотримання режиму робочого часу та відпочинку;
  • забезпечення працівників спецодягом, засобами індивідуального захисту, медичними аптечками, місткостями для питної води;
  • чітке розроблення маршруту руху зернозбиральної техніки;
  • під час проведення скиртування після досягнення висоти скирти 2 м необхідно навколо неї настелити солому висотою 1 м та шириною 2 м для пом’якшення удару при падінні;
  • у спеку для відтворення порушень водно-сольового режиму в організмі людей до питної води рекомендується додавати кухонну сіль з розрахунку 5 грам на 1 л води.

Прес-служба теруправління Держгірпромнагляду
у Дніпропетровській області


18.06.2014 |

Повернутись назад