Powered by : kan-studio Support by M.Saenko

Лiкувально-профiлактичне харчування – це спеціально підібране харчування (харчові продукти або готові страви), яке рекомендовано працівникам, зайнятим на роботах із шкідливими умовами праці, для зміцнення їx здоров'я i запобігання виникненню в них професійних захворювань.

Лiкувально-профiлактичне харчування сприяє запобiганню порушенъ обмiну речовин i пiдтриманню стiйкостi внутрiшнього середовища органiзму до дiї шкiдливих виробничих чинникiв.

 


При роботі з радiонуклiдами та джерелами iонiзуючого випромінювання раціон харчування повинен бути насичений продуктами, що мiстять лiпотропнi речовини (метiонiн, цистеїн, лецитин), що стимулюють жировий обмiн у печiнцi, i такими, що пiдвищують її антитоксичну функцiю (молоко, молочнi продукти, печiнка, яйця). Необхідно вживати свiжі фрукти, картоплю i капусту. Рекомендовано щоденно 150 мг аскорбiнової кислоти (вітамін С).

При роботі на виробництвi сiрчаної та азотної кислот, сполук хлору та фтору, цiанiдiв, лужних металiв рекомендовано такий раціон харчування, що забезпечує наявнiсть у ньому повноцiнних бiлкiв (м'ясо, риба, молоко), полiненасичених жирних кислот (рослинне масло, молоко i сир), які гальмують накопичення в органiзмi токсичних сполук. Одночасно в рацiонi збiльшують вмiст свiжих овочiв i фруктiв: капусти, кабачкiв, гарбуза, огiркiв, салату, яблук, груш, слив, винограду, чорноплiдно'i горобини. Рекомендовано щоденно 150 мг аскорбiново'i кислоти, 2 мг ретинолу (вітамін А).

Детальніше


15.05.2017 |

Повернутись назад